Eroosiorotkon korjausta

March 8, 2019 admin

Tässä jännittäviä uutisia työstämme Tansaniasta!
Työ eroosiorotkon korjaamiseksi Yam Makaan kylässä on alkanut. Työskentelemme yhteistyössä paikallisen kumppanin Focus Mreman ja hänen kahden Mombosta tulevan rakentajansa kanssa. Ndanu työskentelee Mombolaisten rakentajien kanssa, ja heillä on viisi apulaista kylästä.

Työ alkaa kaivamalla paikka kivipadolle. Padot on upotettava pohjasta ja sivuilta hyvin rotkon reunaan, jotta vesi ei pääse syömään reittiä padon ohi.

Tällä tavalla verkkoblokit, jotka täytetään kivillä, tulevat Dar es Salaamista. Ne ovat valmiiksi laatikoita, mutta kuljetusta varten litistetty. Takana on filtterikangas, joka laitetaan kahden alimman kerroksen kiviblokkien väliin.

Yllätykseksemme satoi heti ensimmäisenä yönä kaivauksien jälkeen. Normaalisti huhti-toukokuu on vasta sadeaikaa.

Mutta silti blokkien täyttäminen alkoi.

Kivet kuljetetaan paikalle kuorma-autolla.

Osa kivistä on liian suuria ja ne täytyy hakata pienemmiksi.

Nyt kaksi suurinta patoa on valmiina.

Rakentajat työskentelevät aamu klo 7:stä klo 7:ään illalla. Lämpötila on 30 varjossa. Mutta rakentajat viettävät päivän auringossa paahtavan kuumassa rotkossa käsitellen tulikuumia kiviä. He arvioivat koko työn tulevan valmiiksi huomisiltana.

On ollut vaikea mobilisoida viljelijöitä, joiden maan rotko halkaisee. Osa heistä asuu korkeammalla vuoren rinteellä. Joten huolimatta heidän marraskuisista lupauksistaan auttaa työvoiman tarjoamisessa, vain yksi viljelijä on tullut auttamaan patojen rakentamisessa, hän on koulutukseltaan lakimies. Viljelijöiden sijaan kylän hallinto, Ndanun suostuttelulla, maksaa viiden apulaisen palkat. Joten on hieno, että työstä tuli yhteistyötä paikallishallinnon kanssa.

Mukana on ollut myös merkittävä vapaaehtoinen, Nanun vaimo Josephine, joka on keittänyt ruuan fundeille joka päivä, aamuteet, lounas ja illallinen. Mombon fundit ovat myös majoittuneet Ndanun kotiin.

Kaikki pellot, jotka rajoittuvat rotkoon kahden ylimmän padon alueella on terassoitu (kuusi pelota). Vain kaksi peltoa odottaa edelleen terassointia. Olemme löytäneet paikan, josta saamme ostettua siemeniä sopiviin ruoholajikkeisiin, eli Rhodes ja Foxtail ruohoon. Viljelijät kylvävät näitä ruohoja terasseille samanaikaisesti kun kylvävät maissin ja pavut. Ruoho pitää terassit koossa ja antaa rehua karjalle.

Kiitos Stats4SD:lle ja kaikille teille, jotka olette tehneet tämän kiinnostavan ja tärkeän työn mahdolliseksi!

Työssä voi olla rahallisesti mukana tästä: https://chuffed.org/project/liana-tanzania-land-and-water.

Parhain terveisin, Mama Liana

Share this page