Ulkoministeriö on myöntänyt Lianalle uuden hankerahoituksen, yhteensä 247,427€ (85% budjetista) Masasissa toteutettavaan metsäpuutarhahankkeeseen vuosille 2025-2028. Masasi on Tansanian eteläisellä rannikkoalangolla ja se on yksi maan köyhimmistä maaseuduista.
Hanke toteutetaan paikallisen järjestön KIMAS:in kanssa. KIMAS tulee sanoista, Erinomaisen kehityksen keskus. KIMAS:illa on paljon hankekokemusta, mukaan lukien maanviljelyksen alan hankkeet ja haavoittuvassa olevien väestöryhmien auttaminen. Hankesuunnitelma tehtiin yhdessä KIMAS:in teknisen managerin kanssa, ja suunnitteluprosessia edisti Lianan Mwangan hankkeen kenttäfasilitaattori, joka matkusti kahden päivän matkan päähän, paikan päälle suunnitteluprosessin ajaksi. Alempana kuvia tältä fact-finding – ja suunnitelumatkalta.
Millaista uudella hankealueella on?
Etelärannikon viljelijät ovat riippuvaisia vain yhden rahakasvin, cashewn viljelystä. Sen markkinat ovat epävarmat ja hinta nykyisin hyvin alhainen.
Viljelykasvien (sekä rahakasvien että ruokakasvien) vähyys ja alhainen tuotanto johtavat ruokaturvattomuuteen ja yksipuoliseen ravitsemukseen.
Yksivuotiset kasvit jättävät maan tuottamattomaksi ja paljaaksi moneksi kuukaudeksi vuodesta, jolloin maaperä ja veden kierto heikkenevät (mikrobiomi paahtuu kuoliaaksi, maaperä kuivuu ja pohjavedet laskevat). Elonkirjo maissipellolla on vähäinen.
Tällainen maankäyttö edistää ilmastonmuutosta ja kestää huonosti sään vaihtelua.

Kun maa muutaman vuode käytön jälkeen köyhtyy, viljelijä raivaa uuden pellon. Tyypillisesti kaikki puut kaadetaan. Tällaista viljelykulttuuria kutsutaan ‘slash & burn’ (hakkaa & polta, Suomessa ehkä ‘kaskeaminen’). Tällaisena maatalous ei houkuttele nuoria, eikä se takaa säällistä elantoa. Mutta nuorten työttömyys on korkea.




Hankkeen tulokset näkyvät neljällä sektorilla:
- Ravitsemus: Ravinteikkaampien ruokien monipuolisempi saatavuus ympäri vuoden
- Tulot: Moninaisemmat maataloustuotteet tarjoavat myytävää
- Luonto: Monimuotoisempi puustoinen maatalousmaisema, parempi maaperä, parantunut
vedenkierto ja mikroilmasto auttavat viljelykasvien ja puiden kasvattamista lisäten elonkirjoa,
hiilen sitomista ja sään ääri-ilmiöiden sietoa - Voimauttaminen: Viljelijöillä on tietoa ja intoa tehdä muutoksia yhdessä, ja heillä on riittävä toimeentulo.
Hyödynsaajat:
- 500 viljelijää, perheenjäsenineen 3300, perustaa Metsäpuutarhan, joista jokaisessa 2500 puuta; Ryhmät mahdollistavat koulutuksen ja tuen metsäpuutarhan perustamiseksi, sekä mikrolainat ja maataloustuotteiden markkinoinnin
- Naisia ryhmissä yli 50%
- HIV:n kanssa eläviä 10%
- Nuorisoryhmät ja vammaiset lapset kasvattavat taimia ja luomuvihanneksia
- Sekä viljelijät, hanketyöntekijät että maatalousneuvojat hyötyvät uuden viljelysysteemin oppimisesta ja he edistävät osaamisellaan metsäpuutarhojen leviämistä naapurustossa ja muualla Tansaniassa.
Toteuttajat:
- Ryhmät
- KIMAS
- Liana
- maatalousneuvojat
- Upendo Charity (toteuttaa tässä hankkeessa vammaisille lapsille tarkoitetussa koulussa lasten kanssa tehtävät aktiviteetit)
- SAT:n (Sustainable Agriculture Tanzania) ja Mwanga Forest Garden -projektin kouluttajat